maandag 28 mei 2012
Door de bomen het bos niet meer zien
Peter Vermeulen schreef een, voor onze focus, interessant artikel over de waarnemings- en denkstijl van mensen met autisme.
Zijn conclusie hier vrij geciteerd met de vetgedrukte arcering van uw blogger:
De waarnemings- en denkstijl van mensen met een autismespectrumstoornis wordt getypeerd door twee kenmerken: enerzijds een hyperselectiviteit (een gerichtheid op details en een tekort in het in rekening brengen van de gegeven context of samenhang van die details) en anderzijds een hyperrealisme (een tekort in het verbeeldend vermogen om de impliciete, niet waarneembare context te construeren, 'what you see is what you get'. Autisme is aldus op te vatten als een vorm van blindheid, met name een contextblindheid. Mensen met autisme leven in een gefragmenteerde en letterlijke wereld. Ze missen het vermogen om 'verder te kijken dan de gegeven informatie'. Het ontbreekt mensen met autisme aan een intuïtief aanvoelen van de wereld en de woorden 'tussen de regels', beter bekend als 'gezond verstand'. Onze wereld is onlogisch voor hun brein 'dat naar de letter leeft'. Ze hebben een voorkeur voor een wereld die geregeerd wordt door heldere, objectieve en ondubbelzinnige betekenissen en regels. Een wereld waar een traan zowel verdriet als pijn, plezier, een allergische reactie of uiensoep kan betekenen is voor hen té verwarrend. Hoewel een zwakke centrale coherentie niet enkel een tekort of stoornis dient te betekenen maar eerder een cognitieve stijl (een gerichtheid op details en het concrete heeft soms ook zijn voordelen), toch betekent het een handicap in onze moderne samenleving die een cognitieve stijl vereist waarin coherentie, verbeelding en flexibiliteit overheersen. Onze samenleving is weinig compatibel met het letterlijke en rechtlijnige denken van mensen met autisme en overleven in die samenleving is voor hen dan ook een bijzonder zware opgave. Eenieder die hen daarbij wil helpen dient te vertrekken van een kennis van en begrip voor hun specifieke manier van waarnemen en denken. Mensen met autisme rekenen er op dat hun omgeving duidelijk en helder is en dat we er de samenhang in aanbrengen die ze zelf niet zien. Het middel daartoe is een aangepaste omgeving en vooral een concrete communicatie, want concrete communicatie is de hoeksteen van wederzijds begrip.
link naar het artikel
De conclusie vanuit het perspectief van de gezins- en relatietherapeut moet zijn dat we bij een gezins- en relatietherapie met een autische deelnemer niet ongestraft uit kunnen gaan van het overdrachtelijke tussen cliënten en therapeut.
Indachtig het artikel van Gabri Kleppe pleit dit voor een zorgvuldig en stapsgewijs therapeutisch proces met gebruik van voor die situatie adequaat beeldmateriaal.
Trial and error is hieraan inherent.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten