woensdag 23 mei 2012
Talking Stick
De talking stick kan heel behulpzaam zijn als mensen er maar niet in slagen elkaar uit te laten praten.
Het principe: degene die de stok vasthoudt praat. De ander luistert. Als de spreker uitgepraat is legt deze de stok op tafel. De ander kan dan de stok nemen en wordt op zijn/haar beurt niet gestoord.
In plaats van de 'originele' talking stick kan ook een ander voorwerp gebruikt worden. De indianen gebruikten zelf ook al de talking feather.
Een dikke viltstift zou ook moeten voldoen. Het zien en het voelen van een bijzonder voorwerp zou de waarneming, het bewustzijn echter extra kunnen prikkelen.
Zelf gebruik ik meestal een Midden-Amerikaans beeldje wat tot de decoratie van mijn kamer behoort.
De manier waarop ermee door betrokkenen wordt omgegaan (vasthouden, niet willen neerzetten, hard terugplaatsen etcetera) levert weer materiaal op voor de therapeut.
Mocht je zelf een talking stick willen maken? Dat kan bijvoorbeeld hier.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
De talking stick blijkt inderdaad een probaat middel om mensen uit te laten praten, zoals Pieter Verstegen al aangeeft. Zelf heb ik als coach in collegiale settings meerdere ervaringen met het gebruik van een -echte indiaanse- talking stick. Op momenten dat het er toe doet gebruiken we die in onze organisatie om gevoelens, gedachten en standpunten van iedereen helder te krijgen. We zijn allemaal nogal 'talig' (en praten dus graag en veel). Wat steeds weer opvalt is de grote luisterdiscipline; er wordt zeer respectvol en aandachtig naar elkaar geluisterd. Daarnaast is het opmerkelijk hoe wezenlijk en to the point degene die de stick in handen heeft zich dan uit (en dat is bij ons nog wel eens anders in 'vergaderingen'). Behalve gewoon een communicatieregeltje lijkt er magic van de talking stick uit te gaan. En omdat onze ervaringen zo positief zijn experimenteren we maar niet met een viltstift.
BeantwoordenVerwijderenAan de talking stick methode voegen we soms nog toe: spreek uitsluitend in de ik-vorm en kijk de anderen aan als je praat. Hoe dan ook: in onze setting blijkt de talking stick zeer effectief als het werkelijk ergens over moet gaan.
Frans Wouters / Consultant Van Ede & Partners
Ik kan mij inderdaad goed voorstellen dat dit zeer goed kan werken, misschien een idee om dit binnen de groepsbijeenkomsten met onze clienten(ADHD) te gaan gebruiken, soms is dit weleens nodig. Ben benieuwd of men zich er dan aan kan houden. Maar het principe is simpel, maar effectief.
BeantwoordenVerwijderenMarion Oehmen SPV