dinsdag 29 mei 2012

Het woord als beeld

Uit het het eerder aangehaalde literatuuronderzoek over visuele kennisconstructie blijkt ook dat het opschrijven van woorden zinvol kan zijn.
Op het moment als een uitgesproken woord tevens opgeschreven wordt transformeert het ook naar een beeld. Concrete woorden worden beter onthouden dan minder concrete woorden. Bij concrete woorden kan men zich makkelijk een beeld vormen van de betekenis van het woord.
In wezen hoeft het niet eens opgeschreven te worden want het brein schakelt zowel het verbale als het non-verbale systeem in voor de betekenisverlening.


Bij bovenstaand woord is het de meeste mensen wel duidelijk dat het gaat om het warenhuis wat zich Hema noemt. Overigens kunnen verschillende mensen wel een andere verdere betekenis geven aan het begrip Hema. Voor de één is het een plek waar je ondergoed of een rookworst koopt. Voor een ander is het een plek waar je niet gezien wil worden ...

Bij zeer abstracte woorden kan alleen het verbale systeem ingeschakeld worden door het brein.
Dit kán dan een moment zijn waarbij mbv van visualisaties gezocht wordt naar betekenisgeving van het begrip. Mn bij de aanwezigheid van één of meer autistische cliënten kan dit van belang zijn.

1 opmerking:

  1. Hoi Pieter,

    Wederom een leuk stukje, ook mijn ervaring is dat een woord als gevoel, angst, verdriet opschrijven vaak veel meer binnenkomt en oproept dan het alleen uit te spreken, en zeker bij onze doelgroep!

    Groet Marion Oehmen SPV

    BeantwoordenVerwijderen